perjantai 31. lokakuuta 2014

Pitäisikö olla vakava?

Arvatkaapa mitä, minä olen nyt (kohta, kirja on painossa) kirjailija. Olen myös paatunut NaNoWriMo-kirjoittaja, joka haluaa kirjoittaa marraskuun aikana romaaniräpellyksen vaikka viime marraskuun lopuksi vannoi, ettei osallistu enää. Viidennen piti jäädä viimeiseksi, mutta marraskuu alkaa huomenna ja suunnitelmia on askarreltu vaikka kuinka.

Indentiteettikriisi velloo. Ihan kuin siirtyminen kirjoittajasta kirjailijaksi ei muutenkin olisi tarpeeksi vaikeaa, sitten pitäisi vielä päättää omasta virallisesta suhtautumisestaan NaNoWriMoon. Pitäisikö kirjailijan olla vakava ja arvokas, hassuttelun yläpuolella? Eikö kansainvälinen romaaninkirjoituskuukausi ole harrastelijakirjoittajien haihattelua? Kirjoitetaan kamalaa vauhtia, ja päästään siten lähemmäs kirjailijoiden valaistunutta kiltaa.

Kuukaudeksi unohdetaan kaikki ylimääräinen ja täytetään jokainen vapaahetki näppäimistön nakuttelulla. Tuskin edes muistaa, mihin on viime kerralla jäänyt. Suunnitelmat muuttuvat intensiivisen työn keskellä niin monta kertaa, ettei enää muista, oliko Adalmiina Laitinen päähenkilön pullantuoksuinen isotäti vai naapurin drag queen -nimi.

No, tuskinpa minusta vakavaa kirjailijaa saisikaan. NaNoWriMo on typerien juttujen kokeilemista, jatkuvaa teen keittämistä ja kotitöiden välttelyä. Omalta osaltani jo vuodesta 2009 ja ainakin vielä tänä vuonna. Virallisilla nettisivuilla olen nimellä Silja Susi ja minut saa lisätä kirjoittajakaveriksi. Toivotan kaikille nanoilijoille hyvää marraskuuta, kuukauden kuluttua juhlitaan taas voittoja!

Järkevämmin NaNoWriMosta on kirjoittanut Maija Haavisto.

2 kommenttia:

 1. Mitä vähemmän vakava, sen parempi!

  Luulen, että mitä paremmin pystyy säilyttämään kirjoittamisesta ajatuksen leikkinä, hassutteluna, sitä paremmin se kirjoittaminen maistuu tulevaisuudessakin... Näin ainakin itse yritän ajatella, mutta käytännössä ne "vakavan kirjoittamisen" ajatukset uhkaavat välillä vallata pään.

  Muuten, mahtavaa että olette aloittaneet uuden blogin! Tätä seuraan mielenkiinnolla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä mikä tätä blogia vaivaa, mutta se söi kommenttini. Ilmeisesti se oli liian vakava, siis kommentti.

   Nimittäin sitähän kirjoittamisen ei kuulu olla! (Tosin kirjoitan itse kamalan synkkiä, joten ihan hyvä, jos aina välillä noin muuten tulee oltua ei-vakava). Minusta NaNoWriMo on hauska (tosin kaistapäinen) konsepti. Itselläni tämä vuosi taitaa olla seitsemäs: siellä kaikkien niiden kymmenten tuhansien sanojen joukossa on muutama järkevä, mutta suurimmaksi osaksi ei.

   Katri, kiva kun löysit tänne! Ajattelimme, että näin kaksin (pian kolmin) kirjoittaminen voisi olla hyvä idea :)

   Poista